Mausoleul ,,EROILOR NEAMULUI” de la Marasesti
Mausoleul a fost construit in urma propunerii facute la data de 8 iunie 1919 in Congresul Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane. Comitetului de Initiativa a fost format din: Presedinte Alexandrina Cantacuzino, Nicolae Iorga, Gen. C. Cristescu, ing. C Bals, Maria Glagoveanu, Elena Odobescu, Elena Davila, ing. N. Micrescu si Zoe Gh. Rarincescu . Lucrarile au fost incepute in 1923 pe terenul donat de mosierul Georges Negroponte si au fost finalizate la 18 septembrie 1938 cand a avut loc sfintirea in prezenta Familiei Regale.
Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor dela Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala cat si ca proportii; este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu.
Constructie masiva, cu un contur octogonal neregulat si in forma de piramida, Mausoleul prezinta o simetrie perfecta fata de axa est-vest care reprezinta si calea de acces. Intregul ansamblu este format din: mausoleu, muzeul luptelor de la Marasesti , platforme si terase exterioare, terasarea in trepte, alei de acces, ansamblul statuar si monumentul ce marcheaza perimetrul in care a fost amplasat Mormantul Eroului Necunoscut intre anii 1950-1993.
In mausoleu se afla depuse ramasitele eroilor din peste 250 de mari unitati ale Armatei Romaniei: Regimentele 18,23,31,41,48,75 Infanterie; 1926 eroi nominalizati, 106 eroi necunoscuti – depusi in 152 cripte individuale, 8 cripte comune cu 3000 de eroi si 600 in osuarul central de sub sarcofagul generalului Eremia Grigorescu (reinhumati aici in 29.08.1924). In culoarul Cavalerilor se afla criptele eroilor: lt. Gabriel Pruncu, lt. col. Arthur Virtejanu, copilul-erou Maria Zaharia (Mariuca), mr. Grigore Ignat, preotii Ionescu Cazacu Stefan si Nicolau Grigore.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Soseaua Nationala DN 2 Bucuresti – Focsani – Suceava E85 – pe partea stanga a soselei, amplasat pe o proeminenta a terenului, la o distanta de cca 1 km nord de Statuia Victoriei de la Tisita.
TROITA EROILOR RAZBOIULUI PENTRU INTREGIREA NEAMULUI ROMANESC
Amplasata in fata Clubului Elevilor (langa Primarie), ridicata in 1942 si daramanata in 1945; dupa 1989, Veteranii de Razboi din Marasesti ridica in acelasi loc TROITA-MONUMENT, pentru pomenirea si cinstirea Eroilor cazuti in Razboiul de Neatarnare, dupa proiectul Profesorului Valerian Simion, veteran local.
BAZA DE AGREMENT MARASESTI
Baza de agrement Marasesti, situata in incinta stadionului din oras, cu intrare de la E85, va asteapta in fiecare zi pe fiecare dintre dumneavoastra. Locatia dispune de 3 piscine, dintre care una pentru copii, 120 de sezlonguri, un bar de unde va puteti cumpara racoritoare si preparate la gratar, care pot fi servite la terasa din incinta complexului.
Pretul unui bilet este de 10 lei, iar al unui abonament de 100 de lei.
De luni pana vineri, copiii intre 7 si 12 ani vor plati 5 lei iar adultii 10 lei iar in zilele de sambata si duminica pretul va fi de 15 lei pentru adulti si 10 lei pentru persoanele sub 18 ani.
Copiii si persoanele cu grad de handicap au acces gratuit.
In fiecare seara de vineri si sambata vor fi petreceri in aer liber.
Va asteptam!
LACUL DE ACUMULARE CALIMANESTI SI BARAJUL PADURENI!
Prezentare
Lacul de acumulare de la Calimanesti se intinde din dreptul satului Domnesti, trecand pe langa Pufesti, Ciorani si Calimanesti, oprindu-se in apropiere de Padureni, localitate in dreptul careia se afla si portile barajului.
Descriere acces
Rute: 1. Pe DN2 Marasesti – Haret – Calimanesti
2. Panciu – Movilita – Ciorani
3. Adjud – Domnesti – Pufesti – Ciorani.
PLAJA DOAGA
Plaja privata de la Doaga este un loc de agrement intrat de mult in obisnuinta locuitorilor oraselor din apropierea sa si nu numai, corespunzand in mare masura conditiilor de scaldat. Exista zona special amenajata pentru imbaiere si pentru plaja pe nisip.
La Plaja Doaga se gaseste un serviciu de salvare ce este dotat cu barca si punct de prim ajutor, alaturi de cateva grupuri sanitare amenajate ce dispun de dusuri. Se gasesc aici avertizoare pentru adancime si geamanduri. Turistii ce ajung aici pot profita de preparatele facute la gratar si isi pot petrece noaptea in casutele aflata in campingul situat in zona de agrement. Casutele au pat simplu, dublu sau 2 paturi simple. Pe langa locurile de cazare se mai gaseste aici si o terasa cu bucatarie, bar, grup sanitar, avand capacitatea de 100 de locuri.
Daca pina acum cei incalziti de canicula din orase alegeau sa mearga la o baie racoroasa pe la jumatatea lunii iunie, acum, acestia au luat deja cu asalt plajele din imprejurimile orasului. Plaja Doaga ramine varianta cea mai agreata de catre marasesteni, panceni, focsaneni, dar si galatenii din zona Tecuciului, in conditii in care acolo se gasesc conditii optime.
Contra unei taxe, turistii pot face plaja pe sezlong, cu o umbrela deasupra capului, iar proprietarii ofera posibilitatea intinderii prosoapelor sau cearsafurilor langa malul apei. Administratorul Plajei Doaga ii asigura pe turisti ca in acest moment exista toate conditiile de imbaiere si de petrecere a timpului liber. Ca si in anii precedenti, aici functioneaza si o terasa, unde cei veniti la plaja pot bea o bere, un suc sau o apa minerala. De asemenea, se pot servi preparate la gratar. Seara, administratorii plajei organizeaza o discoteca in aer liber.
| ||||||