Mausoleul ,,EROILOR NEAMULUI” de la Marasesti

Mausoleul ,,EROILOR NEAMULUI” de la Marasesti

Mausoleul a fost construit in urma propunerii facute la data de 8 iunie 1919 in Congresul Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane. Comitetului de Initiativa a fost format din: Presedinte Alexandrina Cantacuzino, Nicolae Iorga, Gen. C. Cristescu, ing. C Bals, Maria Glagoveanu, Elena Odobescu, Elena Davila, ing. N. Micrescu si Zoe Gh. Rarincescu .  Lucrarile au fost incepute in 1923 pe terenul donat de mosierul Georges Negroponte si au fost finalizate  la 18 septembrie 1938 cand a avut loc sfintirea in prezenta Familiei Regale.

Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor dela Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala cat si ca proportii; este opera unor autori de prestigiu: arh. George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, Pictorul Eduard Saulescu.

Constructie  masiva, cu un contur octogonal neregulat si in forma de piramida, Mausoleul prezinta o simetrie perfecta fata de axa est-vest care reprezinta si calea de acces. Intregul ansamblu este format din: mausoleu, muzeul luptelor de la Marasesti , platforme si terase exterioare, terasarea in trepte, alei de acces, ansamblul statuar si monumentul ce marcheaza perimetrul in care a fost amplasat Mormantul Eroului Necunoscut intre anii 1950-1993.
In mausoleu se afla depuse ramasitele eroilor din peste 250 de mari unitati ale Armatei Romaniei: Regimentele 18,23,31,41,48,75 Infanterie; 1926 eroi nominalizati, 106 eroi necunoscuti – depusi in 152 cripte individuale, 8 cripte comune cu 3000 de eroi si 600 in osuarul central de sub sarcofagul generalului Eremia Grigorescu (reinhumati aici in 29.08.1924). In culoarul Cavalerilor se afla criptele eroilor: lt. Gabriel Pruncu, lt. col. Arthur Virtejanu, copilul-erou Maria Zaharia (Mariuca), mr. Grigore Ignat, preotii Ionescu Cazacu Stefan si Nicolau Grigore.

 

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

Soseaua Nationala DN 2 Bucuresti – Focsani – Suceava E85 – pe partea stanga a soselei, amplasat pe o proeminenta a terenului, la o distanta de cca 1 km nord de Statuia Victoriei de la Tisita.

 

Foto1 Foto2 Foto3 Foto4 Foto5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *