LA MULȚI ANI Durnescu Ion, cetăţean de onoare al orașului Mărășești!

Să nu ne uităm eroii!
Primăria Mărășești, prin domnul primar Chitic Valerică, urează LA MULȚI ANI domnului Durnescu Ion, cetăţean de onoare al orașului Mărășești, dar și al oraşului Nove Mesto nad Vahom din Slovacia.

După ce a fost rănit pe front, col. (r.) Ion Durnescu s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie pentru a-şi continua cariera militară u pentru faptele sale, Ion Durnescu a primit numeroase distincţii militare, fiind declarat în 2007, Cetăţean de Onoare al oraşului Nove Mesto nad Vahom din Slovacia

Veteranul de război Ion Durnescu are o poveste de viaţă emoţionantă, ajungând pe front după ce a lucrat, la finalizarea liceului, într-o fabrică de zahăr din Sascut. “Din dragoste de ţară şi dintr-o atracţie deosebită pentru instituţia militară, în anul 1943 a ales să urmeze Şcoala de Subofiţeri de Artilerie de la Făgăraş. Prins în vâltoarea evenimentelor din 1944, pe atunci sergentul major Ion Durnescu a fost înrolat în Regimentul 11 Artilerie din Focşani şi trimis pe front, având funcţia de comandant de secţie tunuri. Pe front a participat cu mult curaj şi vitejie, la luptele duse pentru eliberarea Bucureştiului, ca apoi să participe cu mult curaj şi vitejie, la luptele duse pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei până la data de 09.05,1945, când Germania a capitulat. În timpul luptelor din Cehoslovacia, în localitatea Nove Mesto nad Vahom a fost grav rănit şi la 5 mai 1945 a fost internat într-un spital de campanie dislocat în aceeaşi localitate unde a stat timp de trei luni. Ulterior, a fost transportat la Bucureşti, unde a mai fost spitalizat pentru încă cinci luni, după care a fost clasat medical cu serviciu auxiliar”, ne-a relatat lt. col. Eugen Ciobotaru, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 8 LAROM.
Cetăţean de onoare al oraşului Mărăşeşti şi al unui oraş din Slovacia
Aventura militarului Ion Durnescu nu s-a încheiat însă aici. Acesta s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie şi, după finalizarea acesteia, a avansat la gradul de locototenent major, participând mai apoi la un exerciţiu de trageri în baza tratatului de la Varşovia, în urma căruia dobândeşte o hipoacuzie acută şi este trecut în rezervă. Pentru faptele sale, col. (r.) Ion Durnescu a primit numeroase distincţii militare.

 

Sursa – www.ziaruldevrancea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *